Tätä lämpöilyä on ollut nyt melkein jokaisena iltana sen jälkeen kun aloitin työkokeilun 10.9

Tänään 25.10 olen menossa infektiolääkärille selvittelemään mistä tämä lämpöily ja siihen liittyvä väsymys, tulehdusarvojen kohoaminen, kuumesärky kropassa ja silmissä johtuisi. Lääkäreihin uskoni menettäneenä kuulen jo kuinka lääkäri lausuu joitakin näistä: "Ei toi mitään lämpöilyä ole, ihan normaali lämpö.", "Fibromyalgiaanhan kuuluu noi kaikki oireet, paitsi lämmön nousu, mutta tuohan on ihan normaali lämpö." taikka "Sulla on nyt vaan venynyt virustartunuta tai voi olla, että oot saanut vaan peräkkäin muutaman eri viruksen, lepäät muutaman päivän nii kyl se siitä."

xbut-you-dont-look-sick-meme.jpg.pagespe

Ai mitenniin oon katastrofiajattelija enkä usko enää lääkäreihin? Noh, 3v sairastellessa on usko kummasti ropissut, varsinkin kun ollut tutkimuksissa joista ensin ollaan sitä mieltä, että ei mikään vaivaa, mut sulla vaikuttais olevan kyl fibromyalgia, et laitetaan tää sulle. Puoli vuotta myöhemmin samassa paikassa todetaan, et on ollut jo aiemminkin oireet sellaiset, että onkin TOS. Mut on myös fibromyalgia. Tuntuu välillä et se on arpapeliä mitä saat paperille lääkäristä..

but-you-dont-look-sick-funny-you-dont-lo

Tosiaan crp oli viimeksi 27 ja lämpöily sahannut tässä ylös ja alas. Yleensä iltaisin nousee yli 37 ja aamulla saattaa olla ihan normaali olo ja menenkin töihin. Kaikkina iltoina ei noude lämpö, silloin ollut iltalämpö 36,5 ja aamuisin normaalisti on 36. Nyt kahtena aamuna peräkkäin ollut yli 37, eilen 37.1 ja tänään 37.3, joten en ole töihin mennyt. Huomaa heti kropassa, kun lämpö nousee, tulee kylmä ja tuntuu kun ois kauhea kuume kun silmiäkin särkee. Ei vaan koskaan oo noussut 38 asti. Korkeimmillaan on tainnut käydä 37,8ssa.

Infektiolääkärille siis tänään katsomaan saisiko jotain apuja. Odotukset ei oo korkealla niin ehkä mä voin jopa yllättyä! 

when%20you%27re%20sick.jpg

Onhan tässä pitänyt googletella jo asiaa kans, tälläsiä löyty:

"Lääkäri Carl August Wunderlich teki 1800-luvun puolivälin tienoilla jopa miljoona ruumiinlämmön mittausta 25 000 ihmiseltä ja määritti tulosten perusteella terveen ihmisen lämmöksi 37 celsiusastetta ja kuumeeksi 38 astetta. Mittauksessa hän käytti ilmeisesti noin 30 senttimetriä pitkää lämpömittaria, jolta kului mittaukseen parikymmentä minuuttia. Hän oli edelläkävijä siinäkin, että hän piti kuumetta sairauden oireena, ei itse sairautena. 

Tulokset ovat hämmästyttävän lähellä nykynäkemystä, jonka mukaan kuumeen raja on 37,5—37,8 celsiusasteessa. Lämpöilynä pidetään oman normaalilämpötilan ja varsinaisen kuumeen välimaastoa, joka voi siis olla hyvinkin häilyvä. Lämpö ei ole yhtä lamaannuttavaa tai hälyttävää kuin kuume, mutta se osoittaa, että elimistöllä on ollut jokin syy nostaa puolustusvalmiuttaan."

Koska liikutaan asteen kymmenesosien tasolla ja lukemien vaihteluun voi olla useita vaarattomia syitä, lämpöilyyn pätee sama sääntö kuin moniin muihinkin sairauden oireisiin: tuntemus on tärkeämpi kuin lukema.

– Melkein kaikki tuntevat flunssaisina lämmön nousevan, jos ruumiinlämpö kohoaa joitakin kymmenesosia 37,2 asteeseen. Joillakin taas saattaa olla vaikka hormonaalisista syistä lämmönsäätelyjärjestelmä sekaisin, mutta he eivät huomaa vaikka lämpö nousisi 37,4:ään, valaisee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen.

- Lähde: Hyvä terveys, asiantuntija: Asko Järvinen, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri


Läheteindikaatiot

  • Tulehdusarvojen toistuva kokoaminen tai pysyvä koholla oleminen ilman selittävää sairautta
  • Toistuvat selvät kuumevaiheet ilman selittävää syytä, vaikka lab 0
  • Pitkäkestoinen kuumeilu, johon liittyy yleis- tai paikallisoireita tai todennettavia tutkimuslöydöksiä. Etiologia ei selviä perustutkimuksissa
  • Lähde: www.tays.fi, pitkittynyt kuume


Ihmisen ruumiinlämpöä on mitattu ja kuumeen ja terveyden yhteyksiä on tutkittu jo 1800-luvun lopulta lähtien. Terveiden aikuisten ruumiinlämmön on todettu vaihtelevan 35,6:n ja 38,2:n celsiusasteen (°C) välillä. Lasten, nuorten, aikuisten ja iäkkäiden peruslämmössä ei ole eroa. Sen sijaan yksilölliset tekijät, vuorokaudenaika, psyykkinen ja fyysinen stressi ja naisilla kuukautiskierron vaihe vaikuttavat suuresti.

Alkuillan lämpö on 0,5 astetta korkeampi kuin aamulämpö, kuukautiskierron jälkipuolella lämpö on 0,5 astetta korkeampi, psyykkinen stressi voi nostaa lämpöä 0,5 astetta ja rankempi liikunta 1 asteen. Niinpä iltalämpö heti rankan liikunnan jälkeen voi terveelläkin olla jopa 39 °C. Tällainen lämmön vaihtelu on elimistön toiminnan kannalta tarkoituksenmukaista.

Lisäksi kuumemittarin tyyppi vaikuttaa tulokseen. Peräsuolesta mitattu lämpö on yleensä 0,4–0,8 °C suurempi kuin suusta, kainalosta, korvasta (tärykalvolta) tai iholta mitattu lämpö

Mitä viikkoja kestävän kuumeen takaa löytyy?

Kuume korkeintaan 38,2 °C

Ruumiin peruslämpö voi pysyä koholla muutamia viikkoja tavallistenkin infektioiden, esimerkiksi hengitystieinfektioiden ja ripulitautien jälkeen. Tähän ajatellaan olevan parikin syytä. Vaurioituneita kudoksia (esimerkiksi limakalvoja) korjaavat tapahtumat ovat tulehdustiloja. Toiseksi aivojen lämmönsäätömekanismi, eräänlainen elimistön termostaatti, voi säätyä joksikin aikaa korkeammalle tasolle. Tähän tilaan liittyy usein lievää yleistä uupumusta, mutta ei muita oireita. Tila on harmiton eikä vaadi selvittelyjä.

Krooninen väsymysoireyhtymä (ks. «Krooninen väsymysoireyhtymä (CFS, ME)»2) ja fibromyalgia (ks.«Fibromyalgia»3) ovat tiloja, joissa yleisoireet ovat samankaltaisia kuin kuumeessa: lihassärkyjä ja uupumusta. Olo on "kuumeinen", mutta näitä sairastavilla ei kuitenkaan ole yleensä todellista kuumetta, mikä usein yllättää mittaajan. Kroonisen väsymysoireyhtymän syytä ei tunneta. Samankaltainen, mutta lyhytkestoisempi (muutaman kuukauden) oireisto voi myös alkaa joidenkin infektioiden, kuten mononukleoosin (ks. «Mononukleoosi ("pusutauti")»4) tai virusmaksatulehduksen (ks. «Maksatulehdus (hepatiitti) aikuisilla»5), jälkeen.

- Lähde: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00596


Tähän viimeisimpään haluaisin lisätä, että vaikka tässäkin tosiaan mainitaan, että fibromyalgiassa on samankaltaisia oireita, kuin kuumeessa: lihassärkyjä ja uupumusta. Olo on "kuumeinen", mutta näitä sairastavilla ei kuitenkaan ole yleensä todellista kuumetta. Niin mulla on nyt ollut normaalin aamulämmön ja esimerkiksi iltalämpöilyn ero yli asteen ja normaalin iltalämmön 36,5 ja iltalämpöilyn 37.1-37.8 erokin on 0.6-1.3 °C. 

Nyt parina viime aamuna on ollut 37.1-37.3°C lämpöä vaikka aikaisemmin lämpö on ollut pääsääntöisesti vain iltaisin ja olen huomannut, että niinä iltoina, kun lämpö on noussut olen yleensä päivällä tehnyt paljon. Rasittanut itseäni liikaa. Tätä jatkunut siitä asti häiritsevänä, kun aloitin työkokeilussa. Sitä ennen lämpöilyä on ollut satunnaisesti. 

Ennen lämpöilyä, aikaisemmin, ehkä vuonna 2016 minulla oli taas toisin päin, aina alilämpöä. Alilämpö heitti pahimmillaan alle 35°C. Sain kilpirauhaslääkityksen ja tämä alilämpöily loppui. Myöhemmin on satunnaisesti alkanut tulemaan näitä yli 37°C.

Sairaslomalla tammikuu 2018 - syyskuu 2018, ei ollut juuri ollenkaan lämpöilyä. Pystyin sairasloman aikana säätelemään rasitusta niin hyvin, että ei mennyt liika rasitukselle kroppa ja sainkin levättyä itseäni parempaan kuntoon. Harmittaa, että nyt ollaan taas alamäessa ja taas uudella hallitsevalla oireella. Ihan kun ei ois ollu jo tarpeeksi kaikki kivut, väsymys, jalkaoireet jne..

Pitäkää peukkuja, et alkais apua löytymään ja jättäkää ihmeessä omia mietteitä kommenttiboxiin!


Et ole yksin <3