Päätöksiä ja paperisotaa

Sain kuntoutustuesta päätöksen, hylätty. Kyllä iski taas kovaa. Mielenkiintoisia ottoja päätöksestä 'Terveydentilastasi saadun selvityksen mukaan sinulla kuvataan somaattisia ja psyykkisia oireita', 'Psykiatrisen tila- ja toimintakyvyn kuvausta ei nyt saaduissa selvityksissä esitetä' eli päätös voisi olla eri jos saisimme vihdoinkin psykiatrian poliklinikalta sen lausunnon? Miksi laittavat suoraan hylätyn päätöksen, eikä pyydä lisäselvityksiä? Ei mee taas mun järkeen alkuunkaa.. Lisäksi päätöksessä kohta 'Työeläkelain mukaan työkykykäsite ei ole ammatillinen eikä myöskään työnantajakohtainen. Hakijan työkykyä arvioidaan kaikkiin niihin tehtäviin, joita häneltä voidaan kohtuudella edellyttää.' eli pitäisi hakea toiseen myyjän työhön? Mitenhän mä pärjäisin muka paremmin jollain toisella työnanatajalla? Näin tehdään vaan suomessa työttömiä, hyvin vedätte kaverit ! 

Ajatellaanpa, että hakisin muihin myyjän tehtäviin ja siellä olen koeajalla. Kivut, väsymys, kuumeilu ja muut oireet iskee päälle ja joudun jäämään sairaslomalle. Mitäpä luulette kuinka hyvällä tätä katsotaan koeajalla? Noh, luultavasti työsuhdettani ei jatkettaisi, varsinkin jos ja kun joutuisin jäämään heti pidemmälle sairaslomalle, enkä vain flunssan takia pariksi päiväksi. Sitten olen työtön, työkyvytön työnhakija varmaan työllistyykin hyvin eikös? Argh ! Ottaa tää pahoinvointivaltion toiminta kuuppaan pahemman kerran. 

Varoituksen sana tähän väliin, valitusta tiedossa oikein kunnolla. Nyt jos koskaan on tilanne pahana päällä ja mikäpä muu olisi mahtava tapa purkaa tuntoja, kun kirjoitella ne tänne auki. Älä siis jatka lukemista jos et kestä nyt avautumista !

Nyt sitten pitäisi ilmeisesti kyhäillä valitus tästä päätöksestä ja tehdä uusi hakemus kuntoutustuesta, kun saan kuukauden kuluttua psykiatrian polin lausunnon vihdoin ja uuden b-lausunnon lääkäriltä. Tässä välissä on pakko hakea liitolta ansiosidonnaista, koska olen ollut jo 3 kuukautta tulottomana ja tili alkaa kummasti näyttää nollaa. Liittoonkin on kyllä sellanen paperishow edessä, että he suostuvat ansiosidonnaista maksamaan, että menee järki. Kaikkien näiden todistuksien saaminen, yhteen kerääminen ja lopulta vielä hakemuksen tekeminen ja sinne saada liitettyä ne oikeassa muodossa ja voi elämä. 

Sain viime psykiatrian käynnillä uuden lääkkeen ahdistuskohtauksiin ja voitte kuvitella, että eilen tämän hylkäyspäätöksen saaneena otin ensimmäisen kerran tätä lääkettä. Se humahti päähän ja kroppaan nii, että olin nukkumassa tunnin päästä lääkkeen otosta. Ketipinor - joku psykoosilääke, mutta käytetään kuulemma pienellä annoksella myös masennukseen, ahdistus- ja paniikkikohtauksiin ja ilmeisesti joskus määrätty myös nukahtamisongelmiin. Ainakin nukuin joo ja ei ehtinyt kauan ahdistaa, kun taju lähti :D

Kyllä tässä miettii jo tosissaan, että miksi edes vaivautua? Miksi yrittää edes, kun lääkärit ei osaa auttaa. Määrävät vain aina uusia lääkkeitä ja sit taas ihmetellään, et mitähän sitä seuraavaksi ja olo ei vaan tasaannu. Kela ja eläkevakuutusyhtiö pitää mua työkykyisenä, vaikka joudun käyttämään vahvoja lääkkeitä ja silti on kipuja ja molemmat näistä (vahvat lääkkeet ja kivut) väsyttää niin, että usein joudun nukkumaan päiväunia tai saatan olla jo kuuden-seitsemän aikaa illasta nukkumassa. Välillä kivuilta taas ei saa nukutuksi juuri ollenkaan. Oireita on tullut taas yksi lisää, tämä kuumeilu, josta aiemmin olen kertonut. Tässä toissapäivänä mittasin aamupäivällä kun oli hyvä olo lukeman 36. Oltuani sinä päivänä ulkona hieman kävelemässä, kotiin päästyäni olo romahti taas ja huonossa olossa mitatessa lämpö oli 37,6. Eli mulla heittää 1,5 astetta tai ylikin päivässä lämpö ja siihen liittyy aina huono, väsynyt olotila.

Tässä tilassa sama olisi luovuttaa, hakea kaupungilta joku pieni yksiö. Nostaa tukia ja elää rappiolla. Eipä tarttisi enää käydä tätä sotaa ja yrittää viimeisillä voimillaan pysyä yhteiskunnassa ja työn syrjässä kiinni, voisi vihdoinkin vain luovuttaa. Antaa asioiden tulla ja mennä omalla painollaan, katsoa että kuinka valtio pitää huolen kun ei ole enää mitään mitä ottaa taikka antaa. Pikkuhiljaa ne tässä vie multa palan kerrallaan, ihmisarvoni vain laskee äkkijyrkkää joka päätöksen yhteydessä ja asiat menee koko ajan vaikeammiksi. Tilannehan on se, että ansiosidonnaisten jälkeen, kun ne on käytetty, mulla ei ole enää mitään. 

Samojen ongelmien kanssa painii moni sairas ihminen, eikä apua tunnu saavan ennenkuin oikeasti kaikki on viety. Ne jotka eivät ole joutuneet tähän paskamyrskyyn eivät voi edes käsittää mitä tämä on. Toivon todella, että tähän alkaisi tulemaan muutos, kuinka eläkevakuutusyhtiöt ja kela toimii. Moni työtön on työtön juurikin tälläisten tapausten takia, eikä todellakaan pysty sairautensa/sairauksiensa takia aktiivimallia toteuttamaan. Toki ne jotka ovat jo tähän sudenkuoppaan tippuneet, johon itsekin olen matkalla, saavat kelalta takaisin sen minkä aktiivimalli ottaa. Sentään. Tällä toiminnalla ei vaan ketään paranneta, päinvastoin ja työttömät lisääntyy, go suomi !

Juttu on nyt siis se, että olen todella kurkkuani myöten täynnä tätä ja tilani vain pysyy huonona. Katsotaan päästäänkö täältä ojasta enää ylös vai tipahdanko lopullisesti.

 

Et ole yksin <3