Kirjoittelen hieman lisää sairastamisestani ja kuinka minulta on kadonnut reilut kaksi vuotta elämästäni.

Aloitetaanpa ihan alusta. Oli syyskuu 2015, olimme onnellisia 1-vuotiaan suomenlapinkoira nartun omistajia, minun ensimmäinen pitkään haaveiltu ja suunniteltu koirani. Avopuolisoni ja koiramme Nalan kanssa lähdimme Tampereelle pentutapaamiseen. Meillä oli tiedossa mukava päivä, näkien Nalan sisaruksia, vanhempia ja vaaria. Nalan isä ja isänisä asuvat samassa taloudessa. Pentutapaamisen loppupuolella kahvipöydässä iski aivan yllättäen todella kova särky niskaan ja ajattelin, että ruokapöydäntuolit ovat vain niin kovat, että jos siirtyisin pehmeämmälle paikalle istumaan ja saisin niskaani rentoutettua eri asennossa. Siirryin sohvalle josta kuitenkaan en löytänyt helpottavaa asentoa ja kipu tuntui vain yltyvän. Lähdimme tästä pikaisesti ajelemaan Tampereelta kotiin ja voi kauhea mikä tuska melkein kahden tunnin ajomatkan ajan ! Istuin tönkkönä, naama rutussa koko matkan kotiin ja kotona sain vihdoin edes hieman helpotusta särkylääkkeistä ja lihasrelaksantista. 

Särky joka oli alkanut jatkui ja jatkui, kului ensin päiviä kun yritin lihasrelaksantilla, venyttelyllä ja perus särkylääkkeillä saada kipuja kuriin. Päivät vaihtui viikoiksi ja viikot kuukausiksi. Kävin varmaan kymmenellä eri yleislääkärillä työterveyden kautta, sain erilaisia särky- ja lihasrelaksanttilääkeyhdistelmiä. Kävin fysioterapeutilla, joka sai minut aina vain kipeämmäksi ja kipeämmäksi, kunnes itse en enää kestänyt tätä ja lopetin käymisen. Meni puoli vuotta ennenkuin pääsin meidän omalle työterveyslääkärille. Ajattelin, että ihanaa joku vihdoin ottaa vastuun hoidostani ja mahdollisesti saisin apua tilanteeseeni. 

Tässä puolessa vuodessa oli ehtinyt jo alkaa sairasloma-työ-sairasloma rumba. Päästyäni työterveyslääkärille, pääsin lähetteellä HUS:in fysiatrianpoliklinikalle ja niskastani otettiin MRI (magneettikuva). Magneettikuvasta löydös: Kaulanrangan lordoosi on oiennut eli kaularanka on suora. Huomattavissa, että olisi kääntynyt/kääntymässä jopa hieman väärään suuntaan. Kolmessa ensimmäisessä nikamassa näkyy alkava rappeuma ja nikamavälissä C7-C8 on kulumaa. Magneettikuvan katsoi ensimmäisenä kirurgi, koska kuva otettiin epäillen välilevyn pullistumaa ja kirurgi arvioi leikkaus tarpeen. Sitähän ei tietenkään ollut näillä löydöksillä, joten kirurgi totesi vain, että ei leikattavaa, joten hoito jatkuu muualla. Hän huomasi kuitenkin näistä kuvista, että kyllä niska kipeä on, siitä ei ole epäilystäkään.

Aloitin fysiatrianpoliklinikalla fysioterapeutilla käymisen ja sain tästä apua. Hänellä oli aivan erilainen ote kuin aiemmalla fysioterapeutillani oli ja tämä oli iloinen yllätys itselleni. Sain venyttelyohjeita, liikunnaksi valikoitui ainoastaan kävely, jota pystyn jossakin määrin tekemään ilman pahempaa kipua. Tällöin oireitani pidettiin vielä toiminnallisina, eli käytännössä, että minulla on vain lihakset jumissa, että kyllä tää tästä.. 

Ajan kuluessa, oireiden lisääntyessä ja tutkimuksia taustalla tehtyinä ei löydetty mitään 'oikeaa' sairautta (tutkittu esim. reumaa) sain fysiatrianpoliklinikalta diagnoosin Fibromyalgia. Tämän diagnoosin sain 2016 loppupuolella.

Oireita oli tässä vaiheessa jo laidasta laitaan ja hyvin aaltoilevia. Oirelistaa: Niska-hartia seudun särky, olkapään särky, kädessä säteilyoiretta C8 nikaman mukaan, käsi puutuili, alilämpöä, flunssaisuuden tunnetta, sormisärkyjä, rannesärkyjä, todella kova uupumus (nukuin pahimmillaan 15h/24h) ja kivut käsissä vaihdellen puolta vasemmalta oikealle. Olin kykenemätön tekemään mitään. En pystynyt siivoamaan kotona, en lenkittämään koiria ja en todellakaan ollut työkykyinen.

Tässä vaiheessa olemme edenneet siis yhteen diagnoosiin kanssani, aikaa kulunut reilu vuosi. Olemme siis 2016 vuoden loppupuolella.

Jatkan taas tätä reilu kahden vuoden läpikäyntiä myöhemmin. to be continue.. Vai miten se meni? :D

Lopuksi tarjoan teille hieman kuvia matkan varrelta. Toivottavasti edes rakkaat karvakorvamme tuovat iloa päivääsi ! <3

IMG_3230%20%282%29.jpg

Nala 2016 syksyllä.

 

IMG_3216%20%282%29.jpg

Perheen lisäys Pipsa 2016 syksyllä.

 

IMG_3223%20%282%29.jpg

Karvapeput syysauringossa lenkillä. 2016.

 

11988683_10208226212111698_3127959818261

Syyslenkkeilyä.

 

15109451_10211500427125027_4175903794302

Lapset kasvaa niin nopeasti ! Mihin aika katoaa?

 

 

Et ole yksin <3